چگونه در ایران از حقوق قانونی خود در جایگاه یک متهم همجنس‌گرا دفاع کنیم

این جزوه، توسط کمیسیون بین‌المللی حقوق زنان و مردان همجنس‌گرا (IGLHRC) بعد از تحقیق و مطالعه درباره وضعیت حقوقی دگرباشان جنسی در ایران تالیف و منتشر شده است. در این یادداشت کوتاه سعی می‌شود تا حد امکان با به‌کارگیری زبانی غیر حقوقی، برخی از پیچیدگی‌های قانونی که آگاهی از آنها می‌تواند به تامین حقوق متهمان دگرباش جنسی در دادسراها و دادگاه‌ها و... در ایران کمک کند، توضیح داده شود. از آنجا که در ایران، داشتن هویت جنسی متفاوت از تعاریف حاکم، به خودی خود و حتی بدون داشتن روابط جنسی مشخص، می‌تواند ایجاد مشکل کند، لازم است که «جامعه دگرباش جنسی ایران» از حدا‌قل‌های موازین قانونی مطلع باشد تا به هنگام گرفتاری یا دردسرهای حقوقی، بتواند بیشترین تاثیر ممکن را در روند پرونده‌ها و نتیجه نهایی بگذارد.

این جزوه راهنما، در ویرایش دوم خود، موضوعاتی کلیدی را پوشش می‌دهد از جمله در فصل «مفاهیم و کلیات» که اتهام‌های مرتبط با رفتارهای همجنس‌گرایانه، عواقب آنها و پاسخ درست به آنها در نظر گرفته شده است. فصل «راه‌کارهای گریز از تعقیب جزایی» مجموعه‌ای از امکانات لازم را به دگرباشان جنسی جهت خنثی شدن یا تقلیل اتهام‌ها و دوری از دستگیری‌ها معرفی می‌کند. فصل بعدی یعنی «آغاز پرونده قضایی و مراحل آن» دگرباشان جنسی با مراحل پرونده قضایی آشنا می‌شوند و درمی‌یابند که در صورت بازداشت چه پاسخ‌هایی به سوالات بدهند، لزوم انتخاب وکیل نیز از بحث‌های مورد اشاره در این فصل است. در فصل آخر «بازداشتگاه‌ها و زندان» مورد اشاره قرار گرفته است تا در صورتی که فرد گناهکار شناخته شد بتواند خطرات را در زندان از خود دور کند. همچنین در انتهای جزوه برای خوانندگان گرامی «پرسش‌های متداول» گنجانده شده است که دانستن آنها برای دگرباشان جنسی خالی از لطف نیست.

ایگل‌هِرک همچنین متذکر می‌شود که با مطالعه این جزوه، شما از داشتن وکیل دادگستری یا برخورداری از خدمات یک مشاوره حقوقی معتمد بی‌نیاز نمی‌شوید. بنابراین، توصیه می‌شود ضمن فراگیری این موازین حقوقی و در میان گذاشتن آن با سایر دوستانتان، حتماً به هنگام گرفتاری حقوقی یا بازداشت به وکیل یا مشاور حقوقی معتمد مراجعه کنید. آدرس و شماره تماس این وکلا یا مشاوران حقوقی معتمد را می‌توانید از سازمان‌های مدافع حقوق دگرباشان جنسی یا فعالان این حوزه جویا شوید.