آرشام پارسی

از دانشنامه همجنس‌گرایان
پرش به: ناوبری، جستجو
آرشام پارسی

آرشام پارسی (زاده شهریورماه ۱۳۵۹ در شیراز) بنیان‌گذار و مدیر سازمان Iranian Railroad for Queer Refugees (IRQR) - سازمان دگرباشان ایرانی.

اطلاعات ارسال شده از سوی آرشام پارسی برای دانشنامه

(توضیح: این مطالب از سوی آرشام پارسی برای مدیران دانشنامه ارسال شده)

آرشام در نتیجهٔ فعالیت‌هایی که انجام می‌داد تحت پیگرد قرار گرفت و در اسفند ماه ۱۳۸۳ ایران را به سمت ترکیه ترک کرد و خود را به دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در آنکارا معرفی کرد. پس از سه ماه به عنوان پناهنده شناخته شد. دو ماه بعد پروندهٔ او را به سفارت کانادا ارجاع دادند و هشت ماه بعد در تورنتو کانادا مستقر شد.

حدود یک ماه بعد از خروچ آرشام پارسی از ایران او اولین شماره ی مجله ی چراغ را در فروردین ماه هشتاد و چهار منتشر کرد. پس از آن در اردیبهشت ماه هشتاد و چهار نیز اولین سری رادیو همجنسگرایان ایرانی (رها) راه اندازی شد. مجله ی چراغ و رادیو رها به عنوان بازوهای رسانه ایی سازمان همجنسگرایان ایرانی فعالیت می کردند. هم اکنون آرشام پارسی مدیر سازمان دگرباشان ایرانی (Iranian Railroad for Queer Refugees - IRQR) می باشد که در دولت فدرال کانادا به ثبت رسیده و سازمانی بین المللی با هدف کمک و حمایت از دگرباشان ایرانی و حقوق آنهاست.

زندگی و فعالیت های او در دو فیلم مستند به نمایش گذاشته شده است که یکی توسط تلویزیون سی بی سی کانادا و فیلم دیگر به وسیلهٔ پریز شارما ساخته شده‌است و چند فیلم نمایشی و مستند نیز از فعالیت های او در حال تهیه می باشد. آرشام پارسی همچنین در بسیاری از سمینارها و کنفرانس های حقوق بشری از جمله دومین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو و کنفرانس بین المللی حقوق دگرباشان جنسی در مونتریال به نمایندگی از سازمان و به عنوان مدافع حقوق دگرباشان جنسی ایرانی شرکت کرده‌است. بسیاری از رسانه های جهانی همچون بی بی سی، سی ان ان، ای بی سی و ... با او مصاحبه هایی داشته اند و تا به حال چندین جایزه ی حقوق بشری را دریافت کرده است.

آرشام پارسی بنیان‌گذار چندین سازمان و پروژه هایی است که هدفشان ارائه ی اطلاعات صحیحی و کمک به دگرباشان ایرانی است و از این جمله می توان از شبکه ی جهانی اچ.آی.وی./ایدز دگرباشان ایرانی، شبکه ی خانواده های دگرباشان ایرانی، جایزه ی سالانه ی سپاس، را نام برد.

وب سایت شخصی آرشام پارسی

http://www.arshamparsi.net

ترجمه قسمتی از بیوگرافی موجود در وبسایت www.arshamparsi.net - June 05, 2010

(مترجم : مدیران دانشنامه)

نام من آرشام پارسی است، من بنیان‌گذار و مدیر اجرایی سازمان "راه آهن ایرانی برای پناهندگان کوئیر" (IRQR) هستم، یک سازمان غیر دولتی (NGO) بین المللی حقوق انسان های کوئیر مستقر در شهر تورانتو کانادا. ماموریت اصلی سازمان IRQR این است که تا سقف توانمان گی ها، لزبین ها، دوجنس گرایان و تراجنسی های ایرانی پناهنده و کسانی که در خطر بازگشت داده شدن به ایران هستند را در کشور های سراسر جهان کمک رسانی کنیم. IRQR به این پناهندگان در طول روند پیچیده پناه جویی کمک می کند و برایشان خانه های امن که هر گاه ممکن باشد هزینه اش از کمک های داوطلبانه تامین می شود فراهم می کنم، چونکه بیشتر مراجعان کوئیر پناهنده ما در کشورهایی که برای عبور در آن هستند نیز در خطر فیزیکی قرار دارند.

...

حضور آرشام پارسی در فیلم های مستند

فیلم جهاد برای عشق (A Jihad for Love)

آرشام پارسی در فیلم جهاد برای عشق

این فیلم مستند درباره اقلیت های جنسی در کشور های اسلامی است، در بخش هایی از این فیلم پناهجویان همجنس گرای ایرانی در ترکیه نمایش داده می شوند و آرشام پارسی که آن زمان خود در ترکیه پناهجو بود از تجربیات خود می گوید.

حضور آرشام پارسی در برنامه های تلویزیون های فارسی زبان

برنامه پارازیت از تلویزیون ماهواره ای صدای آمریکا (VOA) - سال 2010

آرشام پارسی مهمان برنامه پارازیت از صدای آمریکا

کامبیز حسینی : خب مهمونمون کیه، امشب روی صندلی پارازیتی ما آرشام پارسی نشسته، آقای پارسی بنیان گذار و رئیس سازمان دگرباشان ایرانی هستند.

همجنس گرا، همجنس باز، دگرباش، (بوق سانسور)، مریض، منحرف اخلاقی، کمونیست، اصول گرا، شما چی هستی بالاخره؟

آرشام پارسی : انسان، شاید یکی از بهترینش باشه، ایرانی بعدش باشه، و یک نفری که به عنوان یک انسان یک حق زندگی داره، حالا اینها همه چیز هایی که گفتی اسامی هستند و آدم ها خیلی وقت ها دنبال این اسامی می گردند که یک جورهایی بخواهند خودشون را معرفی بکنند که این سوال وجود داره که آیا اصولا نیاز به معرفی هست یا نه ولی اگر حتما جواب سوالت را بخوای باید بگم که من یک همجنس گرا هستم که این گرایش جنسی من هست و هیچ مشکلی هم من باهاش ندارم حالا شاید بعضی ها مشکل داشته باشند ولی من مشکل ندارم.

کامبیز حسینی : خب چرا همجنس گرا هستی و مثلا همجنس باز نیستی فرق این دو تا چیه؟

آرشام پارسی : خب این فرق اینها از نظر ریشه ادبیه، یعنی تفاوت همجنس گرایی و همجنس بازی یکیش گرایش جنسی است و یکیش یک رفتار جنسی. همون طور که از اسمش معلوم هست خب اگر از نظر ادبیاتی بخوایم نگاه کنیم مثل کفتر باز، دختر باز، قمار باز، همجنس باز، این فقط یک تفریح هست، ولی همجنس گرا یک گرایش جنسی است، مثل کسانی که حالا به همجنس خودشون علاقه دارند یا دگرجنس گرایان که به جنس مخالف خودشون علاقه دارند یا دوجنس گرایان که به هم جنس موافق و هم جنس غیر موافق خودشون علاقه دارند.

کامبیز حسینی : آقا، حالا همه مشکلای ما تو ایران حل شد دیگه، چرا باید درباره همجنس گرایی الان حرف بزنیم، آخه این هم شد مشکل؟

آرشام پارسی : خب، این سوالی هست که خیلی ها اینها را میگن، مشکلمون کی میخواد حل بشه یعنی شاید نزدیک به صد ها، بیش از صد سال هست که دارن میگن حالا این چه وقت این حرف هاست، هر وقت که، مهربانانه، عملا مهربانانه ترین عکس العملی که مردم ممکنه به این موضوع داشته باشند این است که بگن بله ما میدونیم مشکلات زیاده ولی الان مسائل خیلی مهم تری داریم، در صورتی که این یکی از مهم ترین مسائلی هست که بایستی بهش پرداخته بشه،

کامبیز حسینی : چرا؟

آرشام پارسی : به خاطر اینکه تا موقعی که ما انسان ها رو اونجوری که هستند قبول نداشته باشیم نمیتونیم در مورد حقوقشون حرف بزنیم، یعنی تو چطور میتونی یک انسان رو قبول نداشته باشی بعد بیای بگی این فعالیت حزبی که داره میکنه نباید مورد شکنجه قرار بگیره، یا اینکه این انسان را قبول نداشته باشی ولی بگی چون به عنوان یک دانشجو حق داره، این رو به عنوان یک انسان قبول نداشته باشی ولی بگی چون زن هست بایستی حق داشته باشه، این یکی از ریشه ای ترین مسائل حقوق انسانها هست که بایستی اون جوری که انسان ها هستند را قبول کرد و بهشون احترام گذاشت و آزادی هاشون رو به رسمیت شناخت، برای همجنس گرایان به دلیل گرایش جنسی شون بایستی احترام گذاشته بشند نباید مورد تبعیض قرار بگیرند، زن ها به دلیل جنسیتشون نباید مورد تبعیض قرار بگیرند، اقلیت های مذهبی به خاطر گرایش های مذهبیشون نباید مورد تبعیض قرار بگیرند، فعالین سیاسی به خاطر عقاید سیاسیشون نباید مورد تبعیض قرار بگیرند و این مسئله فقط مربوط به ما نیست مربوط به تمام انسانها است. یعنی من تا مادامی که نتونم حقوق تو را احترام بگذارم نمیتونم توقع داشته باشم کسی به من هم احترام بگذاره.

کامبیز حسینی : آقای پارسی آیا قبول دارید که شما بیماری جنسی دارید؟

آرشام پارسی : نه، ولی میدونم که بعضی ها آگاهی کافی در این رابطه ندارند و فکر می کنند که کسی که تفاوت گرایش جنسی داشته باشه و مثل اکثریت نباشه بیماری داره، خیلی راحت اسم بیماری را میارند بدون اینکه اصلا نمی دونند این بیماری نیست، حالا توی آمریکا که بخوایم بگیم، سالیان سال هست که همجنس گرایی از لیست بیماری های روانی و جنسی حذف شده، خیلی از دکتر ها و پزشکان هستند که میدونند که حتی توی ایران میدونند که این مسئله گرایش جنسی یک بیماری نیست ولی خب به دلیل اینکه مردم اطلاعات ندارند فکر می کنند که همجنس گرایی یکی از بیماری هاست و میشه گفت از یک بابت تقصیری هم نیست چون اطلاعات کافی و درست توی ایران نیست، کتابهایی که اطلاعات صحیح داشته باشه توی ایران منتشر نمیشه مقاله های علمی توی ایران در دسترس عموم قرار نداره و فقط مردم میتونند اطلاعاتی را بخونند که از فیلتر های مختلف گذشته و به اونها رسیده و چیزی را یاد می گیرند که به اصطلاح دولت مردان و اون کسانی که بر اونها برای اونها تصمیم می گیرند میخوان، پس جواب سوالت را بگم نه بیماری نیست و بعضی ها فکر می کنند بیماریه.

کامبیز حسینی : خب شما انتخاب کردید که همجنس گرا باشید یا همجنس گرا به دنیا آمدید، از کی فهمیدی آقای پارسی که شما همجنس گرا هستی یعنی دقیقا از چه سنی فهمیدی که همجنس گرا بودی.

آرشام پارسی : این سوال را بذار من از شما بپرسم، اجازه دارم بپرسم؟

کامبیز حسینی : ولی خب حالا من دارم از شما مصاحبه می کنم و من باید از شما سوال بپرسم.

آرشام پارسی : حالا بگذار حالا چون این برنامه برنامه پرارازیت طنز است یک مقداری شوخی می کنیم بگذار من از تو این سوال را بپرسم تو از کی فهمیدی که دگر جنس گرا هستی؟ آیا خودت انتخاب کردی که دگرجنس گرا باشی؟

کامبیز حسینی : من اصلا یادم نمیاد این قضیه اصلا ولی از وقتی که یادمه گرایش داشتم به جنس مخالف،

آرشام پارسی : خب من هم میتونم همین طور باشم من هم یادم نمیاد که هیچ وقت نشسته باشم انتخاب کرده باشم که بگم، دو دو تا چهار تا بکنم بگم این برای من بهتره یا برا من بد تر هست. هر چی یادم میاد این طوری بودم و دقیقا مثل خودت من همیشه با آدم های مختلفی که صحبت می کنم میگم سوال هاتون را اول از خودتون بپرسید اگر جوابشو داشتید بعد از دیگران بپرسید. و خیلی ها فکر می کنند که حالا انتخاب کردن هست در صورتی که اگه آدم واقعا انتخابی داشت عاقلانه نبود که بخواد همجنس گرا بشه، این همه اتهامات اجتماعی بهش زده بشه این همه مشکلات خانوادگی، مشکلات قانونی، مشکلات روحی، خروج از کشور و هزار تا مسئله دیگه. این راه عاقلانه ای نبود که انتخاب بکنه مسلما انتخابی نیست.

کامبیز حسینی : آیا تا حالا مرجعی پیدا شده که همجنس گرایی رو به رسمیت بشناسه داخل ایران، یک مرجع تقلید که میتونه فتوا صادر کنه.

آرشام پارسی : من نشنیدم که بخواد همجنس گرا را آزاد اعلام بکنه ولی تا اونجایی که میدونم آیت الله صانعی یک فتوایی داد حدود یک سال و نیم دو سال پیش که در زمانی که امام معصوم وجود نداشته به استناد آقای قمی در زمانی که معصوم وجود نداشته باشه این احکام رو نمیشه اجرا کرد، این حدود الاهی رو نمیشه اجرا کرد، سوال شده بود درباره سنگسار همجنس گرایان و گفته بود نمیشه این احکام را اجرا کرد، مستقیما هیچ چیزی نبوده ولی غیر مستقیما مسائلی بوده که در این مسائل حتما بایستی تجدید نظر بشه و به قول آقای صانعی در زمان حضور امام معصوم میشه حدود الهی رو اجرا کرد.

کامبیز حسینی : آقای پارسی هوموفوبیک کیه؟

آرشام پارسی : هوموفوبیک یا، به افرادی میگن که هموفوبیا دارند، هموفوبیا یا به فارسی همجنس گرا ستیزی یک بیماری اجتماعی هست که خیلی هم شیوع داره، کسانی هستند که،


کامبیز حسینی : آها چطور شد اون بیماری شد این بیماری نیست.

آرشام پارسی : چونکه این یک بیماری اجتماعی هست که از دیگران می ترسند یعنی یک بیماری روان شناسی و یک روانشناختی مشکل داره، حالا اگه من بخواهم هموفوبیا رو برای شما معنی کنم این طور هست که یک ترس از گرایش جنسی آدم ها، ترس از همجنس گرایی، که معمولا به تبعیض و مخالفت می انجامه، یعنی فقط به صرف اینکه طرف همجنس گرا هست و من دوست ندارم با این ارتباط برقرار کنم هر چی از دهنم در بیاد میگم هر کاری که بخوام انجام میدم چون من اکثریت هستم، چون من دگرجنس گرا هستم این حق را دارم به اونها بد بگم.

کامبیز حسینی : آقای پارسی وقت خیلی کمه، من دو تا سوال دیگه دارم یکی اینکه چه توجیهی برای مادر بزرگ یا پدر بزرگی دارید که الان داره این برنامه را نگاه میکنه و با این تفکر زندگی کرده که همجنس گرایی یک انحراف جنسی و از همه مهم تر یک گناه کبیره است.

آرشام پارسی : خب من به پدر بزرگ مادر بزرگ ها میتونم بگم که زمانی که اونها نوجوان بودند هیچ وقت فکر نمی کردند مثلا یک نامه را بشه در عرض چند ثانیه ایمیل کرد همیشه یک ماه ممکنه طول بکشه یا برای مثلا سفر حج یک ماه طول بکشه که برند و برگردند نمی دونستند با هواپیما میتونستند برند، خیلی چیز ها عوض شده، پدر بزرگ ها و مادربزرگ ها باید بدونند که امروزه هم دانش پزشکی و دانش اجتماعی عوض شده، اطلاعات جدید تری راجع به انسانها پیدا شده و گرایش های جنسی چیزی نیست که بخوان عزیزان خودشون رو به اون دلیل ترد بکنند، به جای اینکه فرزندان خودشون رو از خونه بیرون کنند به اصطلاح همایت خودشون رو از اونها قطع کنند میتونند اونها رو دوست داشته باشند میتونند با اونها عشق بورزند و واقعا مثل یک مادربزرگ یک پدربزرگ عمو عمه خاله دایی فرقی نداره به عنوان یک انسان یک انسان دیگه را قبول داشته باشند که این به نظر من خیلی خیلی مهم میتونه باشه.

کامبیز حسینی : آقای پارسی یک دقیقه وقت دارید که هر چیزی دوست دارید بگید ما این یک دقیقه رو همین جوری که هست پخش می کنیم.

آرشام پارسی : خیلی از بچه ها از من خواستند که حرف بزنم من فکر می کنم این یک دقیقه رو وفت بدم به دوستانی که برای من ایمیل زدند و گفتند حرف های اونها رو بگم، خیلی ها خواستند که من از همه مردم بخوام از کسانی که حتی همجنس گرا نیستند از اونها بخوام که اگر اطلاعاتی دارید، اطلاعات درستی دارید و در اطرافیانتون می بینید آدم هایی هستند که نیاز به اطلاع رسانی دارند حتما با اونها حرف بزنید حتما بهشون اطلاع بدید چون مسئله همجنس گرایان فقط و فقط مسئله همجنس گرایان نیست مسئله تک تک ایرانی ها هست ما اگر بخوایم تغییری داشته باشیم و زندگی بهتری داشته باشیم باید امروز خودمون شروع کنیم و خودمون رو تغییر بدیم، خیلی از دوستان هم خواستند من از همه بخوام خیلی بیشتر از گذشته مراقب باشند، چون به دلیلی که الان وسایلی وجود داره، آدم هایی هستند که سوء استفاده های بیشتر ممکنه بکنند و برای دوستان همجنس گرا یا حالا دگرباش مشکلاتی ایجاد بکنند، باید بیش از گذشته مراقب باشیم، بایستی تلاش بکنیم همه دست به دست همدیگه بدیم و مردممون رو که اونها خواهر برادرامون و پدر مادرامون هستند رو آگاه بکنیم و به اونها بگیم ما عین شما هستیم هیچ تفاوتی نداریم فقط تو دگر جنس گرا هستی من همجنس گرا، همین.