امنیت در استفاده از کامپیوتر و اینترنت
توضیح : این صفحه برای آموزش دادن افراد در موارد امنیتی ایجاد شده
محتویات
امنیت در استفاده از کامپیوتر
1- سیستم عامل سالم
مهم ترین و اولین قدم نصب یک سیستم عامل (برای مثال Windows) مطمعن بر روی کامپیوتر است، در بازار ایران نسخه های مختلف سیستم عامل ویندوز با قیمت ارزان و بسته بندی ها شکیل و مارک های مختلف به فروش می رسد. باید توجه داشته باشید ممکن است به صورت عمدی یا غیر عمدی این سیستم عامل ها مشکلات امنیتی داشته باشند برای مثال مکن است بخش هایی از سیستم عامل که باید امنیت کامپیوتر شما را حفظ کند دستکاری یا حذف شده باشد یا ویروس هایی بر روی این سیستم عامل نصب شده باشد. در این صورت شما بلافاصله پس از نصب این سیستم عامل ها در خطر خواهید بود.
در صورت امکان از سیستم عامل های اصل و آکبند استفاده کنید، بسیاری از کامپیوتر های قابل حمل یک CD سیستم عامل هم دارند، باید مطمعن شوید CD سیستم عامل اصل و آکبند است و برچست (هلوگرام) خورده. اگر سیستم عامل اصل در دسترس نداریم از یک فرد خبره در کامپیوتر که به او اعتماد دارید درخواست کنید یک نسخه CD سیستم مطمعن که خود از آن استفاده کرده و از سلامت آن اطمینان دارد به شما بدهد. توجه داشته باشید که فریب مارک های شرکت های معروف ایرانی را نخورید، ممکن است این شرکت ها نرم افزار های جاسوسی را روی CD هایی که در بازار می فروشند نصب کرده باشند.
2- اطمینان از نرم افزار هایی که نصب می کنید
به نرم افزار هایی که در بازار ایران فروخته می شود اعتماد نکنید، فریب نام های تجاری شرکت های بزرگ توزیع CD در ایران و بسته بندی های شکیل آنها را نخورید، در لابلای نرم افزار هایی که در ایران به فروش می رسد ممکن است هر گونه بد افزار مانند ویروس و غیره که امنیت شما را به خطر بیندازد وجود داشته باشد. به وب سایت های ایرانی هم برای دانلود نرم افزار اعتماد نکنید. سعی کنید نرم افزار های مورد نیاز خود را در صورت امکان از وب سایت های غیر ایرانی و یا از افراد مورد اعتماد و خبره در کامپیوتر که نرم افزار ها را دانلود کرده اند و از سلامت آن اطمینان دارند بگیرید.
3- ضد ویروس
یک ضد ویروس مطمعن و کار آمد بر روی کامپیوتر نصب کنید، مراقب باشید که خود این نرم افزار ضد ویروس آلوده به ویروس نباشد، ضد ویروس را مانند سایر نرم افزار ها از یک منبع مورد اعتماد دریافت کنید.
4- نگه داری از اطلاعات و فایل های مهم خود
سعی کنید اطلاعات مهم خود را بر روی حافظه های خارجی مانند CD ، Flash Drive ، هارد دیسک های قابل حمل ذخیره کنید تا در صورت لزوم بتوانید این وسایل را به سرعت منهدم کنید یا در جایی مخفی کنید.
امنیت در استفاده از اینترنت
1- بدانید IP چیست و چطور کار می کند
به هر کاربر اینترنت هنگام اتصال به شبکه یک شناسه اینترنتی ( IP ) تعلق می گیرد، هنگامی که در اینترنت به یک آدرس مراجعه می کنید IP شما به آن آدرس متصل می شود، مقصد شما در اینترنت می تواند یک وب سایت یا یک نرم افزار مانند Yahoo Messenger باشد در هر صورت هنگام هر گونه استفاده از اینترنت مقصد شما از IP شما آگاه خواهد شد، با دسترسی به امکانات دولتی و شرکت هایی که به شما اتصال اینترنت می فروشند و همچنین دسترسی به اطلاعات سایت یا سرویسی که شما به آن متصل شدید می توان متوجه شد که این شناسه اینترنتی ( IP ) متعلق به چه شخص و محلی است و به این صورت ممکن است هویت شما لو برود. بنابر این هنگامی که به صورت متسقیم به یک آدرس اینترنتی مراجعه می کنید باید متوجه باشید که از خود رد پا به جا می گذارید. برای جلوگیری کردن از بجا گذاشتن رد پا در اینترنت می توانید از انواع سرویس های واسط ( Proxy ) استفاده کنید. به یاد داشته باشید که بر خلاف تصورتان ممکن است در اینترنت و هنگام استفاده از سرویس های اینترنتی ناشناس باقی نمانید.
2- امنیت email
از سرویس های ایمیل مطمعن بخصوص Gmail استفاده کنید.
رمز عبور (password) ایمیل خود را فقط برای ایمیل استفاده کنید برای مثال اگر می خواهید در سایت دیگری ثبت نام کنید دقت کنید که پسورد که در نظر می گیرید با پسورد ایمیل شما یکی نباشد.
هرگز پسورد ایمیل خود را در اختیار سایت های دیگر قرار ندهید، بسیاری از سایت ها حتی سایت های معتبری مانند Facebook از شما می خواهند که پسورد ایمیل خود را وارد کنید تا دوستان شما را پیدا کنند شما هرگز نباید چنین کاری کنید بخصوص در مورد سایت هایی که معتبر نیستند.
هنگامی که ایمیلی را باز می کنید حتی اگر ایمیل را از طرف یک فرد آشنا دریافت کرده اید روی پیوند هایی که داخل ایمیل به سایت های دیگر وجود دارد تا حد امکان کلیک نکنید، اگر فایلی به ایمیل ضمیمه شده و نمی دانید چیست آن را باز نکنید.
فریب کلاه برداری ایمیلی را نخورید، به ایمیل هایی که به شما می گویند برنده جایزه شده اید توجهی نکنید، ایمیل هایی که از شما نظر خواهی می کنند در صورتی که فرستنده را نمی شناسید پاسخ ندهید.
حتما چند ایمیل برای کارهای مختلف داشته باشید، برای مثال می توانید یک ایمیل با اسم واقعی خود برای کارها و مکاتبات رسمی درست کنید، یک ایمیل برای فعالیت هایی که حس می کنید ممکن است برای شما خطر آفرین باشد و یک ایمیل جداگانه هم برای کارهای تفریحی برای مثال ثبت نام کردن در سایت های مختلف.
3- از اطلاعات شخصی خود محافظت کنید
همیشه در نظر داشته باشید که می توان با انجام تحقیقات و بررسی رد پای شما در اینترنت اطلاعات پراکنده ای را که این سو و آن سو بر جای گذاشته اید به هم متصل کرد و هویت شما را فاش کرد. برای مثال ممکن است با یک ایمیل در یک سایت ثبت نام کنید و اسم حقیقی خود را وارد کنید و چند سال آینده با همین ایمیل شروع کنید به فعالیت با یک اسم مستعار، توجه کنید که حافظه اینترنت ممکن است قوی تر از حافظه شما باشد در چنین وضعی ممکن است کسی بتواند به راحتی رد پای شما را در آن سایت قدیمی پیدا کند و متوجه شود که هویت واقعی کسی که در حال حاضر با این ایمیل کار می کند کیست. در ساختن ایمیل جدید هیچ گاه خست به خرج ندهید.
اطلاعات غیر لازم از خود را در سایت ها وارد نکنید و به اشخاص ندهید، برای مثال اگر مشخص کردن اینکه در چه دانشگاه یا مدرسه ای درس خوانده اید برای شما لازم نیست این کار را نکنید.